Monday, 12 January 2015

MUTIARA KATA VIVEKANANDA

Arca Swamiji di Ramakrishna Math,  Bangalore

Om Namah Sri Yatirajaya Vivekananda Suraye   Sat-Chit-Sukha Swarupaya Swamine Tapa Harine

Salam untuk Vivekananda, raja segala Sannyasin. 
Salam untuk penjelmaan Sat, Chit, Ananda, dan penghapus segala duka. 


Swami Vivekananda:

“Kata-kata saya adalah jiwa dan hidup. Kata-kata ini akan menembusi benak kamu dan kamu tidak akan dapat melepaskan diri daripadanya.”

"Bangkitlah, bangunlah! Jangan berhenti sehingga tujuan tercapai."
 

"Segala-galanya dalam dunia ini, baik atau buruk, ialah milik Tuhan. Apa sahaja yang berlaku dalam hidup kita, baik mahu pun buruk, sedang membawa kita kepada-Nya."

"Inilah ujian untuk kebenaran : apa sahaja yang menjadikan kamu lemah secara fizikal, intelek, dan rohani, ketepikannya seperti racun. Itu tidak ada sebarang jiwa. Itu tidak boleh menjadi kebenaran. Kebenaran memberikan kekuatan. Kebenaran adalah kesucian. Kebenaran adalah segala ilmu. Kebenaran mesti membawa kekuatan. Kebenaran mesti membawa kesedaran. Kebenaran mesti membawa kecergasan."


"Kawalan tenaga-tenaga badan menghasilkan kekuatan minda. Tenaga fizikal hendaklah dikumpul dan ditukar kepada tenaga minda, dan rohani. Wujud  bahaya besar dalam menggunakan tenaga-tenaga tubuh badan bagi keseronokan tanpa batasan, yang menyebabkan kehilangan daya ingatan minda."


"Setiap jiwa ditakdirkan untuk menjadi sempurna. Setiap makhluk, akhirnya akan mencapai kesempurnaan."


"Segala-galanya boleh dikorbankan demi kebenaran, tetapi kebenaran tidak boleh dikorbankan untuk apa-apa pun."


"Jangan mengharapkan bantuan daripada sesiapa pun. Kita mesti membantu diri sendiri. Jika kita tidak dapat membantu diri sendiri, tidak ada sesiapa pun untuk membantu kita."


"Agama adalah manifestasi ketuhanan yang sedia ada dalam diri manusia. 
Agama adalah idea yang membentuk manusia daripada binatang, dan Tuhan daripada manusia."


"Buang perkataan 'tolong' daripada fikiran kamu. Kamu tidak boleh menolong; ini suatu fitnah! Kamu menyembah! Apabila kamu memberikan sedikit makanan kepada seekor anjing, sebenarnya kamu menyembahnya sebagai Tuhan. Tuhan ialah segala-galanya dan Dia berada dalam segala-galanya."


"Seluruh dunia boleh bersatu atas dasar menjadi baik dan membuat baik."


"Ambillah satu idea. Jadikan idea itu sebagai matlamat hidupmu - fikirkannya, mimpikannya, hiduplah dengan idea itu. Biar otak, otot, saraf dan setiap bahagian badanmu dipenuhi dengan idea itu. Ketepikan semua idea lain. Inilah langkah mencapai kejayaan."

No comments:

Post a Comment